چه بخواهیم چه نخواهیم؛ گاهی اوقات دستگاههای جوشکاری از هم میپاشند. کابلها قادر به ارسال الکتریسیته برای تغذیه دستگاه نیستند یا ممکن است برخی مشکلات مکانیکی دیگر باعث خرابی دستگاه شوند. در بیشتر مواقع، کابل برق جوشکاری بر عملکرد دستگاه تاثیر میگذارد. وجود تنش یا برخی نیروهای خارجی باعث میشوند؛ کابلهایی که از پریز به دستگاه منتهی میشوند، خراب شوند.
هنگامی که در حال عیب یابی دستگاه جوشکاری خود هستید، کابلها را برای هر گونه نشانهای از فرسودگی و آسیب بررسی کنید. تا زمانی که میدانید چه کاری باید انجام دهید، به راحتی میتوانید کابل مناسب را بدون نیاز به صرف هزینه اضافی برای جوشکاری جایگزین کنید. در این شرایط، خرید کابل برق مناسب برای جوشکاری اهمیت زیادی پیدا میکند. در این مقاله به شما کمک میکنیم تا کابل مناسب دستگاه جوشکاری خود را تهیه کنید.
کابل جوشکاری چیست؟
اگر تا به حال مجبور به تعویض کابل جوشکاری خود نشدهاید یا در دنیای جوشکاری تازه وارد هستید؛ به احتمال زیاد در رابطه با اینکه کابل برق جوشکاری چیست؟ سوالات زیادی خواهید داشت. کابل برق رابطی برای اتصال دستگاه به پریز است که به جریانهای الکتریکی اجازه عبور میدهد. کابل برق، محبوبترین نوع کابل در حوزه جوشکاری است که بیشترین قابلیت حمل و تطبیق پذیری را در مقایسه با کابلهای دیگر دارد. با این حال، کابلهای جوشکاری کمی پیچیدهتر از آن چیزی هستند که به نظر میرسند. از مشخصات کابل برق مناسب جوشکاری میتوان به دو مورد زیر اشاره کرد:
1- هادی داخلی کابل
کابل برق جوشکاری که به طور خاص برای دستگاههای جوشکاری استفاده میکنید دارای یک هادی مسی است. مس از نظر رسانایی یکی از فلزات انعطاف پذیرتر و بادوامتر الکتریسیته است که توانایی بالایی در تحمل گرما دارد. هنگامی که جریانی را از کابل مسی عبور میدهید، الکتریسیته باعث گرم شدن مس میشود که این موضوع گرمای مورد نیاز را برای جوشکای فراهم میکند. مس میتواند به راحتی در اکثر کاربردهای جوشکاری، بدون مشکل استفاده شود.
2- پوشش و عایق کابل
کابل جوشکاری دارای چهار نوع پوشش یا عایق مختلف به شرح زیر است:
- نئوپرن
- EPDM (مونومر اتیلن پروپیلن دی ان)
- CPE (پلی اتیلن کلردار)
- PVC (پی وی سی)
به طور معمول، کابل جوشکاری ساخته شده از دو ماده اول، یعنی نئوپرن و EPDM رایجتر هستند. اگرچه ممکن است نام ترموست را نیز به عنوان جایگزینی برای این دو ببینید. اگر به طور خاص به دنبال کابل جوشکاری با روکش EPDM هستید، میتوانید بررسی کنید که کابل از چه نوع ترموست بهره برده است.
از آنجایی که سازندگان تمایل دارند به نئوپرن و EPDM به عنوان گرماسخت اشاره کنند، عملکرد این دو کابل تقریباً یکسان است. هر دوی این مواد بسیار انعطاف پذیر هستند. این دو پوشش همچنین در برابر آب و هوای سخت، رطوبت و ساییدگی مقاومت بالایی دارند اما وقتی صحبت از قرار گرفتن کابل در معرض گازها یا مایعات مبتنی بر نفت میشود؛ این دو پوشش مقاومت بالایی را ارائه نمیدهند.
پی وی سی بسیار سفتتر از نئوپرن و EPDM است. همانطور که گفته شد؛ سفتی باعث دوام بیشتر کابل جوشکاری و مقاومت بهتر در برابر بریدگی، پارگی و خمیدگی کابل میشود. اگر به کابل با مقاومت بالایی نیاز دارید، بهتر است کابل جوشکاری پی وی سی را انتخاب کنید. از طرف دیگر، اگر زمان بیشتری را برای جوشکاری در کارگاه سپری میکنید، باز هم کابل پی وی سی انتخاب بهتری است.
نکات مهم در خرید بهترین کابل برق جوشکاری
انتخاب کابل برق جوشکاری کار آسانی نیست! انتظار نداشته باشید که به یک فروشگاه برقی بروید و سریعاً محصول مناسب را خریداری کنید. شما قبل از هر کاری باید ابتدا اطلاعات خود را افزایش دهید و سپس اقدام به خرید کنید. در ادامه به شما کمک میکنیم تا کابل برق مناسب جوشکاری را تهیه کنید:
1- رتبه بندی حرارتی کابل
شما باید کابلی با ولتاژ مورد نیاز خود را داشته باشید تا بتوانید جریان الکتریکی را به طور ایمن و موثر منتقل کنید. هنگامی که تعیین میکنید به چه ولتاژی نیاز دارید؛ باید نسبت به ایمنی و میزان انرژی مورد نیاز تجهیزات خود مطمئن شوید. دانستن اینکه به چه نوع رتبه بندی حرارتی نیاز دارید، مستلزم دانش گستردهای است. شما باید درک عمیقی از پروژه جوشکاری، توان مورد نیاز و رتبه بندی کابل جوشکاری داشته باشید.
کابلهای جوشکاری دارای حداکثر درجه حرارت استاندارد +90 تا +105 درجه سانتیگراد هستند. این کابلها همچنین ولتاژ 600 ولت دارند. توجه به مقاومت الکتریکی (بر حسب اهم) و درجه حرارتی مهم است. هرچه آمپر بیشتری از کابل عبور کند؛ کابل گرمتر میشود. هرچه درجه مقاومت کابل جوش بیشتر باشد؛ آمپر کمتری را میتوانید بدون گرم کردن بیش از حد آن اجرا کنید. بار الکتریکی زیاد کابل جوش باعث گرم شدن بیش از حد آن میشود که این موضوع منجر به آسیب به عایق خواهد شد.
2- طول کابل برق جوشکاری
ممکن است فکر کنید؛ طول کابل جوشکاری خیلی مهم نیست. شما فکر میکنید هر چه کابل طولانیتر باشد بهتر است و به شما این امکان را میدهد در حین جوشکاری به مناطق بزرگی دسترسی بهتری داشته باشید. شما یک کابل جوشکاری میخواهید که در فاصله خوبی از خروجی برق و قطعه قابل جوشکاری قرار داشته باشد. به عبارت دیگر، هرچه کابل جوشکاری کوتاهتر باشد؛ بهتر است.
هنگامی که نیاز به خرید یک کابل جوشکاری جدید دارید؛ باید طول کل مدار جوشکاری را بدانید. این طول کل، مسیری است که برق در حین استفاده باید طی کند. مدار شامل فاصله از دستگاه جوش، چرخش جوش یا نگهدارنده الکترود، کابل و گیره و الکترود یا کابل استیک است. در بیشتر مواقع، شما دو کابل خواهید داشت، یکی که دستگاه جوش را به الکترود وصل میکند و دیگری که دستگاه جوش را به گیره کار متصل مینماید.
جریان الکتریکی باید بین هر دوی این کابلها حرکت کند و تا زمانی که به آن نیاز دارید؛ انرژی کافی تولید میکند. تمام کابلهای جوشکاری به دلیل مقاومت کم از مس استفاده میکنند. با این حال، مقداری مقاومت هنوز وجود دارد. کابلهای جوشکاری طولانیتر باید جریان الکتریکی را از طریق مس بیشتری ارسال کنند که همین امر باعث میشود تا زمانی که به انتهای خط میرسد؛ آمپر اولیه کاهش یابد. کابلهای کوتاهتر باعث اتلاف انرژی نمیشوند زیرا جریان باید مسافت بسیار کوتاهتری را طی کند.
3- ظرفیت، گیج و ضخامت
ظرفیت کابل جوشکاری شما به حداکثر مقدار جریان الکتریکی اطلاق میشود که کابل میتواند با خیال راحت انتقال دهد. هرچه ظرفیت بیشتر باشد؛ کابل جوشکاری میتواند جریان بیشتری را هدایت کند. اگر برای انجام درست کار خود به آمپر خاصی نیاز دارید، مطمئن شوید که کابل میتواند به حداکثر میزان آمپر مورد نیاز خود برسد.
جریان پذیری همچنین به شما میگوید که کابل جوشکاری قبل از شروع به گرم شدن بیش از حد، چه مقدار جریان را میتواند تحمل کند. همچنین جریان پذیری ممکن است به عنوان «رتبه بندی ظرفیت» شناخته شود. رتبه بندی ظرفیت درصد جریانی است که کابل جوشکاری شما میتواند در مدت 10 دقیقه قبل از گرم شدن بیش از حد و خاموش شدن دوباره استفاده کند.
طول کابل نیز نقش مستقیمی در میزان آمپراژ شما در انتهای خط دارد. هرچه کابل طولانیتر باشد؛ در پایان آمپر کمتری خواهید داشت. اگر به کابل طولانیتری نیاز دارید؛ باید کابلی بخرید که آمپراژ بالاتری داشته باشد بنابراین تا زمانی که به دستگاه قوس الکتریکی برسد، آمپر کافی خواهد داشت.
از سوی دیگر، میتوانید برای دستیابی به نتایج مشابه، از کابلی با طول کوتاهتر استفاده کنید. گیج کابل جوشکاری شما نام دیگری برای ضخامت و میزان آمپراژی است که کابل میتواند انجام دهد. هرچه گیج بالاتر باشد؛ کابل ضخیمتر است و میتوانید آمپر بیشتری را هدایت کنید.
4- انعطاف پذیری و تعداد رشته
برای یک کابل جوش، انعطاف پذیری یکی از مهمترین جنبههایی است که باید در نظر گرفته شود. بسته به محیطی که در آن کار میکنید؛ کابل انعطاف پذیر به شما در مانور راحتتر کمک میکند. با این حال، همیشه بهتر است کابل جوشکاری انعطاف پذیر را نسبت به کابل سفتتر در نظر بگیرید. در حین جوشکاری، شما دائماً در حال حرکت هستید و کابل جوشکاری شما باید بتواند با حرکات شما همراه شود.
تعداد رشتهها برای کابل جوش، ارتباط مستقیمی با انعطاف پذیری کابل مسی داخل کابل دارند. هر چه رشتههای مسی داخل کابل بیشتر باشد؛ کابل انعطاف پذیرتر میشود. اگر رشتههای بیشتری به کابل اضافه شوند، ضخامت کابل جوشکاری ثابت میماند اما رشتهها نازکتر میشوند و به کابل دوام، انعطاف پذیری و AWG بالاتری میبخشند.
هنگام خرید کابل برق جوشکاری، متوجه دو اطلاعات اولیه خواهید شد. کلاس K یا کلاس M را خواهید دید. این کلاسها به تعداد رشته کابل اشاره دارد. کلاس K تعداد رشتههای کوچکتری دارد و با 30 AWG عرضه میشود. کلاس K رایجترین کلاس مورد استفاده است. کلاس M رشتههای بیشتری خواهد داشت و با 34 AWG عرضه میشود. به این ترتیب، هرچه AWG بالاتر باشد؛ کابل بادوامتر و انعطاف پذیرتر خواهد بود.
5- میزان مقاومت کابل
شما باید موقعیت، نوع پروژه و محیطی که در آن کار میکنید را در نظر بگیرید. بسته به موقعیت، باید کابل جوشکاری را انتخاب کنید که در برابر نیروهای خارجی یا خم شدن و برش تصادفی بسیار مقاوم است. رایجترین مواد عایق با کابلهای جوشکاری نئوپرن، EPDM، CPE و PVC هستند. هر کدام از این مواد مجموعهای از مقاومتها و دوام منحصر به فرد خود را دارند.
قبل از خرید کابل برق جوشکاری، همیشه بررسی کنید که عایق از چه مادهای است و آیا بهترین گزینه برای پروژه جوشکاری شما خواهد بود یا خیر؟ شما باید تعداد آمپر مورد نیاز خود را در نظر بگیرید و مطمئن شوید که کابل میتواند در برابر آن مقاومت کند و آن را پردازش نماید. شما باید دمای محل کار، شرایط مرطوب، شرایط گل آلود، هرگونه کثیفی، روغن و سایر مواد شیمیایی خطرناک را در نظر بگیرید زیرا نمیخواهید عایق کابل در برابر یک ماده شیمیایی خاص خراب شود. این وضعیت میتواند باعث آتش سوزی یا برق گرفتگی شود.
6- رنگ کابل برق جوشکاری
به طور کلی رنگ تاثیر مستقیمی در استفاده از کابل ندارد اما کابلها با رنگهای متفاوت، راحتتر قابل تشخیص هستند. زمانی که مجبورید کابل یا دستگاه جوشکاری که باعث خرابی شدهاند را جدا کنید؛ داشتن رنگهای مشخص در مواقع اضطراری مفید خواهند بود. معمولاً میتوانید کابلهای جوشکاری را در رنگهای عایق زرد، آبی، سبز، قرمز یا مشکی پیدا کنید. در نمونه کابل کلاس M، کابل معمولاً با روکش نارنجی عرضه میشود.
کلام آخر
از ویژگیهای کابل برق جوشکاری میتوان به ضخامت، طول کابل، دوام و بسیاری از ویژگیهای دیگر اشاره کرد. مطمئناً در دریای کابلها گم خواهید شد، مگر اینکه دقیقاً بدانید به چه چیزی نیاز دارید. هیچ چیز ناامید کنندهتر از این نیست؛ در موقعیتی قرار بگیرید که قادر به جوشکاری نباشید زیرا کابل جوشکاری مناسب را در دست ندارید یا فروشگاه لوازم برقی کابل خاصی که نیاز دارید را نمیفروشد. به جای اینکه در لحظه آخر به فروشگاههای مختلف سفر کنید و روند پروژه خود را متوقف سازید؛ از اطلاعات بالا برای استنباط اینکه کدام نوع کابل برای شما مناسبتر است استفاده کنید و آن را زودتر از موعد خریداری نمایید.