مردم در سراسر جهان برای انجام امور مختلف خود، با این تصمیم دست و پنجه نرم میکنند که در مقایسه کابل افشان و مفتولی کدام یک را باید انتخاب کنند. بهترین گزینه برای شما بررسی تفاوتهای بین این دو کابل برق است. مهم است که در مورد نوع کاربرد، مشخصات ظاهری و ویژگی های دیگر اطلاعات خود را کامل کنید، پس بدون معطلی به سراغ تفاوتهای بین کابل افشان و مفتولی میرویم. با وبلاگ برق کابل همراه باشید.
کابل افشان چیست؟
کابل افشان نوعی سیم برق است که از مجموعهای سیمهای چند رشتهای که به هم بافته شدهاند، ساخته شده است. این کابل انعطاف پذیری بالایی دارد، به همین دلیل برای اتصال قطعات الکترونیکی در فضاهای تنگ یا قطعاتی که دارای هندسه خاصی هستند، انتخاب مناسبی است. کابل افشان در موارد زیر کاربرد دارد:
- وسائل برقی و سیستمهای روشنایی
- داکتهای زیرزمینی
- تابلوهای فرمان
- اتاقهای خشک
- تجهیزات الکتریکی
- پمپ شناور چاه عمیق
- مناسب برای کاربردهای داخلی
کابل مفتولی چیست؟
برعکس کابل افشان، کابل مفتولی تنها از یک رشته در یک سیم تشکیل شده است، که وظیفۀ انتقال جریان برق را بر عهده دارد. این کابل در مواردی که نیاز به جابجایی و خمش زیاد وجود ندارند، مورد استفاده قرار میگیرد. این سیم مقاوم و ارزان قیمت است و در برابر شرایط آب و هوایی شدید مقاومت بالایی دارد. کابل مفتولی در موارد زیر کاربرد دارد:
- کابل کشی زیرساختها (این کابلها در محیط داخلی برای اتصال بین رک شبکه، اتاق سرور، تجهیزات مخابراتی و غیره)
- کابل کشی در لولههای خرطومی و ساده
- تولید و توزیع برق نیروگاهها
- تابلوهای برق
- در سیم کشی ساختمانها و برجها
- تأسیسات استاتیک
- مناسب برای کاربردهای بیرونی
مقایسه بین کابل افشان و مفتولی
مقایسه کابل افشان و مفتولی مستلزم بررسی نیازهای شخصی است. این مهم بدین معناست که میخواهید از کابل برای چه کاربردی استفاده کنید، سپس با بررسی مقدار بودجه پرداختی میتوانید کابل مورد نظر خود را خریداری کنید. به هر روی، برخی از تفاوتهای مهم بین کابل افشان و مفتولی در زیر آورده شدهاند:
ظرفیت
کابل مفتولی ضخیمتر است، به این معنا که سطح کمتری برای اتلاف انرژی وجود دارد. سیمهای نازک داخل کابل افشان به دلیل چند رشتهای بودن دارای شکافهای هوا هستند، که این موضوع باعث اتلاف بیشتر انرژی میشود. بنابراین، کابل مفتولی جریان بیشتری را انتقال میدهد.
انعطاف پذیری
کابل افشان به دلیل چند رشته بودن از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و میتواند ارتعاش و خم شدن را بدون شکستن تحمل کند. کابل مفتولی ممکن است در مواردی که کشش یا ارتعاش قابل توجهی وجود داشته باشد، دچار شکستگی شود. از این رو، باید کابل معیوب را به سرعت تعویض کرد.
مقاومت اهمی
میزان مقاومت اهمی از معیارهای الکتریکی است که تفاوت کابل افشان و مفتولی را مشخص میکند. در یک دمای یکسان مشخص شده است که کابل افشان از مقاومت اهمی بیشتری برخوردار است. در واقع میزان تفاوت در مقاومت اهمی به پیچش رشتهها وابسته است.
مسیریابی
سیم افشان قابلیت خم شدن و انعطاف پذیری بالایی دارد و نسبت به کابل مفتولی از مسیریابی قوی برخوردار است. بدن معنا که در زمان سیم کشی میتوان با استفاده از کابل افشان، موانع را دور زد و در فضاهای تنگ که دسترسی برای سیم کشی دشوار است، از این کابل نهایت استفاده را بُرد.
هزینه
در مقایسه کابل افشان و مفتولی باید گفت که هزینههای تولید کابل مفتولی بسیار کمتر از کابل افشان است. دلیل گران بودن سیم افشان به علت چند ریشهای بودن و نحوۀ تولیدش است. به همین دلیل، کابل مفتولی انتخاب مقرون به صرفهتری است و در کاربردهای بیشتری مورد استفاده قرار میگیرد.
فاصله
برای دوام طولانیتر و جلوگیری از افت جریان انرژی، کابل مفتولی انتخاب بهتری است. کابل افشان در مسافتهای کوتاه عملکرد بهتری از خود نشان میدهند و به دلیل افت جریان انرژی در مسافتهای طولانیتر کاربرد ندارد.
سهولت در تولید
ماهیت تک هستهای و تک رشته بودن کابل مفتولی باعث شده است تا فرآیند ساخت این کابل در کارخانه سریع و آسان باشد. در کابل افشان، برای پیچاندن سیمهای نازک به یکدیگر نیاز به فرآیندهای پیچیده تولید دارند.
میزان خوردگی
خوردگی در کابلهای برق و اتصالات، مشکل بزرگی است. از نظر میزان خوردگی، کابل مفتولی مقاومت بیشتری دارد و بهتر است برای محیط های با شرایط آب و هوایی شدید (بارانی) مورد استفاده قرار گیرد. کابل افشان برای کاربردهای داخلی مناسبتر است.
مقایسه جریان الکتریکی کابل افشان با مفتولی
برقکاران باید اندازه مناسب کابل را برای استفاده براساس بار آمپر و کاربرد پروژه انتخاب کنند. این مهم با فرکانس فعلی که از کابل عبور میکند تعیین میشود. با عبور جریانهای الکتریکی از سیمها، یک اثر پوستی (Skin Effect) ایجاد میشود. آن قسمتی از جریان که نزدیکترین قسمت به لایه بیرونی کابل است، ناحیه «پوست» نام دارد. این ناحیه جایی است که الکتریسیته در امتداد سطح خارجی حرکت میکند و تحت میدانهای مغناطیسی قرار میگیرد و تمایل دارد در هوا پخش شود. اتلاف انرژی یک چالش همیشگی برای صنعت برق است. کابل مفتولی به دلیل ضخامت بیشتری که دارد، باعث کاهش اتلاف جریان الکتریکی میشود. به دلیل ضخامت نازکتر کابل افشان، فاصله هوایی بیشتری بین سیمهای رشتهای وجود دارد. بنابراین، میزان افت انرژی بسیار خواهد بود. پس اگر به دنبال استفاده از کابلی هستید که جریان کمتری را تلف کند، کابل مفتولی انتخاب مناسبتری است.
کابل افشان بهتر است یا مفتولی؟
از نظر هزینه، سادگی و دوام، کابل مفتولی بهتر است. به عنوان یک رشته سیم ضخیم، تولید کابل مفتولی آسان است و در برابر آسیب مقاومت بالایی دارد. ضخامت همچنین به جلوگیری از تداخل الکترونیکی و محدود کردن اثر پوست ناشی از میدانهای مغناطیسی روی سطح سیم کمک میکند. نقطه ضعف کابل مفتولی عدم شکل پذیری و قدرت آن است. هنگامی که یک سیم مسی ضخیم پیچیده میشود، در معرض شکاف یا جدا شدن قرار میگیرد. کابل افشان برای کاربردهایی که نیاز به مقدار زیادی پیچیدن، خم شدن و تغییر شکل دارند مناسب است (مانند وسایل نقلیه، علم رباتیک یا تابلوهای مدار الکترونیکی). در انتخاب کابل افشان باید همۀ نیازها به خوبی سنجیده شوند. هزینۀ اولیه در مقابل هزینههای بلند مدت باید با عوامل محیطی، کاربردها، مقدار بار و دوام پروژه سنجیده شود. اگر نیاز به ساخت نیروگاه یا ساختمان خاصی است، کابل افشان مناسب نیست؛ اما اگر به فکر سیم کشی وسائل برقی هستید، کابل افشان را انتخاب کنید.
کلام آخر
در مقایسه کابل افشان و مفتولی باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرید. این عوامل شامل ظرفیت جریان، مقاومت اهمی، مسافت، نوع کاربرد، شرایط آب و هوا و موارد دیگر هستند. هر کدام از این کابلها مشخصات مخصوص به خود را دارند و برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. پس چه صاحب یک کسب و کار کوچک باشید و چه به دنبال احداث یک پروژه بزرگ، میتوانید از تیم متخصصین آلیس صنعت در مورد انتخاب نوع کابل مناسب سؤال کنید.