کابل مخابراتی برای برقراری ارتباطات و انتقال اطلاعات و دیتا استفاده میشود. این کابل از هادی مس ساخته میشود و برای تاسیسات شهری و خانگی کاربرد دارد. ارتباطات از راه دور، مبتنی بر انتقال امواج و سیگنالهای قوی از طریق یک رسانه و دریافت آنهاست. هنگامی که فاصله بین فرستنده و گیرنده زیاد باشد، کابل مخابراتی استفاده خواهد شد. این کابل همچنین به صورت زمینی و هوایی و در انواع مشخصات تولید میشود. در این بررسی به طور جامع در مورد کابل مخابراتی صحبت میکنیم.
تعریف کابل مخابراتی
کابل مخابراتی از مهمترین رسانههای انتقال و ارتباطات است که معمولا برای انتقال انرژی الکتریکی (AC/AD) کاربرد درد. این کابلها نقش حیاتی در شبکههای مخابراتی و خطوط تلفن دارند. کابل مخابراتی که به عنوان «کابل تلفن» نیز نامیده میشود، به صورت دسته مسی و فیبر نوری تولید میشود. که هر کدام کاربرد متفاوتی دارند. هر کدام از این دو دسته خود به تنهایی در مجموعهای از انواع کابل مخابراتی تقسیم میشوند که برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. اجزای اصلی کابل مخابراتی عبارتند از:
- هادی (مسی یا فیبر نوری)
- عایق (پی وی سی و پلی اتیلن)
- زوج در کابل
- حفاظت الکترواستاتیک
- غلاف
- نوار فولادی
انواع کابل مخابراتی مسی
کابل مسی به دو نوع هوایی و زمینی تقسیم میشود. کابل زمینی به رنگ مشکی و کابل هوایی به رنگ خاکستری است. انعطاف پذیری کابل هوایی کمتر از نوع زمینی است و استحکام و دوام بیشتری دارد. کابل هوایی برای محیط بیرونی مناسب است اما کابل زمینی برای استفاده در ساختمان به کار گرفته میشود. کابلهای مسی به دلیل کاهش اثر هم شنوایی به صورت زوج به هم تابیده تولید میشوند. استفاده از چنین در کابل میباشد. به همین دلیل، برای شناسایی سایز کابلهای مخابراتی از عدد «2» استفاده میشود که نشانگر زوج بودن رشتههای این کابل است. سایز این کابلها به صورت سه عدد که در هم ضرب شدهاند، شناسایی میشوند. برای مثال، سایز کابل 0.4×2×8 نشان دهنده کابلی با 80 زوج رشته است که قطر هادیهای آن 0.4 میلیمتر میباشد. کابل مسی هوایی نیز معمولاً در سه سایز اعم از 5 میلیمتر، 6 میلیمتر و 8 میلیمتر در بازار به فروش میرسد. انواع کابل مخابراتی مسی عبارتند از:
- کابل ژله فیلد خاکی (BFC)
- کابل ژله فیلد کانالی (BFC)
- کابل ایرکور کانالی (CUC)
- کابل هوایی مهاردار (SSC)
- کابل هوایی ساده (SSC)
- دوبل هوایی مهاردار (DW)
کابل کواکسیال
یکی از رایجترین کابلهای تلفن، کابل کواکسیال نام دارد. این دارای یک کانال فیزیکی است که به عنوان یک لایه عایق عمل میکند. این عایق یک سپر بافته شده از مس است. این لایه داخلی سیگنال را حمل میکند و توسط کانال فیزیکی دیگری که از یک غلاف پلاستیکی ایجاد میشود، احاطه شده است. کانال بیرونی به عنوان «ارت» در نظر گرفته میشود که بسیاری از جفتهای لولههای کواکسیال در آن قرار میگیرند و اطلاعات را در فاصله زیادی منتقل میکنند.
از رایجترین کابلهای تلفن، کابل کواکسیال می باشد[/caption] کابلهای کواکسیال در اندازههای مختلف وجود دارند و دارای عملکرد و قابلیتهای مختلف هستند. آنها علاوه بر اینکه به عنوان یک کابل مخابراتی عمل میکنند، میتوانند برای اتصال تجهیزات صوتی و تصویری، شبکههای LAN و تلویزیون نیز استفاده شوند. چند کابل کواکسیال شامل کابلهای دو محوره، دو محوره و RG/6 است.
کابل جفت پیچ خورده
نوع دیگری از کابل تلفن، کابل جفت پیچ خورده است که شامل یک جفت سیم مسی، معمولاً کد رنگی است که به دور یکدیگر پیچیده شدهاند. این کابلها دارای قطری در محدوده 0.4 تا 0.8 میلیمتر هستند. در هر کابل جفت پیچ خورده، تعداد جفتهای پیچ خورده میتوانند متفاوت باشند. در بیشتر موارد، هر چه تعداد جفت سیمها بیشتر باشد، بهتر است زیرا خطر هرگونه نویز خارجی را کاهش میدهد.
یکی دیگر از کابل تلفن، کابل جفت پیچ خورده است[/caption] با این حال، توجه به این نکته مهم است که اگرچه کابلهای جفت پیچ خورده در مقایسه با سایر کابلهای تلفن بسیار مقرون به صرفه هستند اما دارای میرایی بالا و پهنای باند کمی میباشند. در اصل دو نوع کابل پیچ خورده وجود دارند که شامل موارد زیر هستند:
الف - جفت پیچ خورده بدون محافظ (UTP)
این کابلهای پیچ خورده برای جلوگیری از هرگونه مشکل اتصال یا تداخل به یک محافظ فیزیکی متکی نیستند. این رایجترین نوع کابل جفت پیچ خورده ای است که برای استفاده تجاری و مسکونی استفاده میشود. این کابلها با بالا رفتن از مقیاس، از نظر پهنای باند متفاوت هستند. مانند مقیاس CAT1 دارای 1 مگابیت در ثانیه و مقیاس CAT2 دارای پهنای باند تا 2 مگابیت بر ثانیه است.
ب - جفت پیچ خورده با محافظ (STP)
نوع دوم کابل پیچ خورده، جفت تابیده محافظ است. بر خلاف جفت پیچ خورده بدون محافظ، نوع با محافظ تداخل خارجی با ژاکت فویل را مسدود میکند. این نوع کابل پیچ خورده در مقیاس بزرگتر برای کاربردهای بزرگ و پیشرفته که ممکن است در معرض عوامل محیطی قرار گیرند، استفاده میشود.
3- کابلهای فیبر نوری
یکی از جدیدترین کابلهای تلفن موجود، کابل فیبر نوری است. برخلاف کابلهای تلفن سنتی که دادهها را از طریق سیمهای مسی انتقال میدهند، این کابل از فیبرهای نوری برای انتقال دادهها با نور به جای برق استفاده میکند. برای محافظت بیشتر، هر یک از این فیبرهای نوری دارای یک لایه پلاستیکی هستند که در یک لوله محافظ قرار دارند. این لایه، کابل را در برابر تداخل خارجی مقاوم میکند و در نتیجه یک اتصال اینترنتی فوقالعاده سریع ایجاد مینماید که حدود 26 هزار برابر سریعتر از اتصال ارائه شده توسط کابلهای جفت تابیده شده است. دو نوع کابل فیبر نوری وجود دارند که شامل موارد زیر هستند:
این کابل از فیبرهای نوری برای انتقال دادهها با نور به جای برق استفاده میکند
الف - کابل فیبر نوری تک حالته
این کابل دارای یک هسته کوچک است و تنها به یک حالت نور در هر لحظه اجازه ورود میدهد. این امر تعداد بازتابهای نور را هنگام عبور از هسته کابل کاهش میدهد. این اجازه میدهد تا دادهها سریعتر و با نرخ تضعیف پایینتر حرکت کنند. این نوع کابل فیبر نوری معمولا در مخابرات استفاده میشود.
ب - کابل فیبر نوری چند حالته
این کابل قطر بیشتری دارد و اجازه میدهد تا حالتهای بیشتری از نور و داده از طریق هادی آن وارد شوند. از آنجایی که نور در کابل چند حالته پراکندهتر است، نرخ تضعیف کمتر و پهنای باند کاهش مییابد. اتصال با یک کابل فیبر نوری چند حالته فقط میتواند برای ارتباط در فاصله کوتاه مانند مخابرات، LAN و سیستمهای امنیتی استفاده شود.
4- کابل مخابراتی ژلهای
کابل با پترولیوم ژلهای است که در برابر آب مقاومت زیادی دارد. این محصول یک کابل زیرزمینی است که از مواد پلی اتیلن به عنوان عایق روی هادیها استفاده میکند. فضاهای بین هادیها با ژل نفتی پر شدهاند. این ژله فواید بیشماری دارد، از جمله اینکه در صورت آسیب دیدن کابل از ورود رطوبت یا آب به داخل کابل جلوگیری میکند. این کابل برای هر دو آب و هوای گرم و سرد مناسب است.
5- کابل نواری
این کابل به نام کابل دوقلو تخت یا کابل مسطح چند سیمه نیز شناخته میشود و از سیمهای عایق متعددی که به موازات یکدیگر هستند، ساخته شده است. این کابلها امکان انتقال دادهها به طور همزمان را فراهم میکنند. این نوع کابلها در دستگاههای شبکه متصل به هم استفاده میشوند. خطوط تلفن توسط کابلهای متعددی به هم متصل میشوند که انواع مختلفی دارند و هر کدام هدف و عملکرد خاص خود را خواهند داشت.
کلام آخر
کابلهای تلفن وظیفه انتقال سیگنالهای صوتی را دارند. هر یک از کابلهایی که در بالا توضیح داده شدند، دارای پهنای باند و پیکربندی خاص خود هستند. اما کابلهای مخابراتی به طور عمده در انواع زمینی و هوایی تقسیم میشوند. هر کدام از این کابل ها برای کاربرد خاصی مناسب هستند و ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. در نهایت، مهم است که از یک سایت معتبر اقدام به خرید کابل مخابراتی کنید.