کابل مخابراتی زمینی چیست؟

کابل ارتباطی زمینی یکی از پرکاربردترین انواع کابل‌های ارتباطی است. کابل‌های مخابراتی از جمله پرکاربردترین رسانه‌های انتقال هستند که با توجه به نحوه استفاده به دو دسته زمینی و هوایی تقسیم می‌شوند. از نظر ساخت، کابل‌های زمینی و هوایی به دو دسته کابل‌های مسی و فیبر نوری تقسیم می‌شوند. در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی کابل ارتباطی زمینی با انواع مختلف آن بپردازیم، پس تا آخر با ما باشید.  

کابل مخابراتی زمینی

تعریف کابل مخابرات زمینی

کابل مخابراتی زمینی در سطح زمین و ساختمان‌ها کاربرد دارد. برخی از این کابل‌ها قابلیت نصب مستقیم روی زمین را دارند و برخی دیگر چنین نیستند. اما برای تشخیص درست کابل مورد نظر باید نام «کابل‌های زمینی» روی محصول باشد. اگر این کابل‌ها در عمق زمین مدفون شده باشند و در اثر ریشه درختان یا عوامل دیگری آسیب ببینند، تعمیر آن کار ساده‌ای نخواهد بود. این کابل دارای مزایا و معایب مختص به خود است که در ادامه مورد بحث قرار می‌دهیم.  

کابل مخابرات زمینی چیست

مزایا و معایب کابل مخابرات زمینی

کابل زمینی به دلیل آنکه از تاثیرات آب و هوایی مانند طوفان‌ها و رعد و برق‌ها در امان است، به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارد. به دلیل آنکه این خطوط در زمین دفن می‌شوند، امنیت بیشتر دارند. بنابراین، خطر برق گرفتگی و آتش سوزی به حداقل می‌رسد. اما هزینه‌های تعمیر و نگهداری و حتی تشخیص خرابی در مسیر خطوط زمینی دشوار است. شما برای تعمیر این خطوط باید زمین را حفاری کنید که این مهم به صرف زمان، تلاش و هزینه بیشتری نیاز دارد. خطوط انتقال نیروی زمینی اختلالی در نمای شهری و معماری محیطی ایجاد نمی‌کنند. در حالی که خطوط انتقال هوایی به دلیل شکل سازه‌ها و کابل کشی خاصشان برای محیط‌های شهری و مسکونی چندان مناسب و زیبا به نظر نمی‌رسند. پس اگر به زیبا مناطق شهری توجه می‌کنید، بهتر است به سراغ کابل مخابرات زمینی باشید. برای خطوط کابل زمینی به تجهیزاتی مانند کانال داکت، طاق‌ها، اتصالات و خاتمه‌ها نیاز است. همه این موارد هزینه نصب را افزایش می‌دهند. همچنین انشعاب گیری از خطوط کابل زمینی به احداث ایستگاه‌های توزیع، جعبه‌های انشعاب و تابلوهای برق نیاز خواهد داشت. همچنین ظرفیت ولتاژ و اتلاف حرارت در کابل‌های زمینی بیشتر از کابل‌های هوایی است.  

خطر برق گرفتگی

اهمیت کابل مخابرات زمینی در خطوط انتقال برق

خطوط انتقال برق زمینی گزینه‌ای مناسب برای انتقال نیرو در مناطق مسکونی و پرجمعیت است. همچنین رشد روزافزون جمعیت در مناطق شهری و روستایی، نیاز به احداث خطوط انتقال برق زمینی را بیش از پیش برجسته می‌کند. خطوط انتقال کابل زمینی برحسب روش انتقال نیروی زیرزمینی طراحی می‌شوند. در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی سال‌هاست که خطوط انتقال برق در داخل شهرها روی زمین اجرا می‌شوند. در کشور ما اکثر خطوط انتقال برق به صورت هوایی ساخته می‌شوند اما چند سالی است که ساخت خطوط انتقال برق زمینی در مناطق مسکونی رواج پیدا کرده است. مهمترین دلایل استفاده از این خطوط حفظ امنیت کامل و قطع و خاموشی کمتر است. ایجاد خطوط انتقال برق زمینی به دلیل نیاز به حفر کانال‌ها و تونل‌های زیرزمینی به تجهیزات ویژه نیاز دارد. نحوه طراحی، ساخت و بهره برداری باعث می‌شود این روش هزینه بیشتری نسبت به خطوط انتقال داشته باشد. عیب یابی و تعمیر و نگهداری خطوط انتقال برق زمینی به تجهیزات خاص و گران قیمتی نیاز دارد. اما احتمال قطع و خاموشی برق در خطوط انتقال بسیار کم است و امکان ایجاد خطر بسیار بعید به نظر می‌رسد. به دلیل وجود ساختمان‌های بلند شهری و جمعیت مردم، خطوط زمینی امنیت بیشتر را فراهم می‌کنند.  

 مناطق مسکونی و پرجمعیت

نقش تونل‌های زیرزمینی در خطوط کابل مخابرات زمینی

تونل‌های زیرزمینی که در مناطق مسکونی برای انتقال برق ساخته می‌شود و به بهره برداری می‌رسند، در واقع از زیرساخت‌های شهری محسوب می‌شوند که می‌توان از آنها برای مصارف دیگر مانند انتقال لوله‌های آب یا کابل‌های مخابراتی و غیره استفاده کرد. از آنجایی که حریم خصوصی برای این خطوط تعریف نشده است، در مناطق باریک و مسکونی بسیار مفید و کاربردی هستند. بنابراین ارگان‌ها و متولیان امور شهری مانند شهرداری، شرکت مخابرات، شرکت آب و فاضلاب و غیره می‌توانند با حمایت و مشارکت شرکت‌های برق منطقه‌ای نسبت به راه اندازی و اجرای خطوط انتقال برق زمینی و تونل‌های زیرزمینی و مستقر اقدام کنند. در این روش مشارکتی با کاهش هزینه‌ها، اجرای این پروژه‌های شهری مقرون به صرفه خواهد بود. از نظر علمی، خطوط انتقال نیروی زمینی با راکتانس کم و برای چگالی بار بالا گزینه‌های مناسبی هستند.  

تونل‌های زیرزمینی

انواع کابل‌های مخابراتی زمینی

در زیر به معرفی انواع کابل مخابراتی زمینی می‌پردازیم:

کابل ارتباطی فویل مسی ساده

کابل ارتباطی زمین فویل مسی را نمی‌توان مستقیماً زیر زمین نصب کرد. روکش این کابل نیز مانند سایر کابل‌های مخابراتی زمینی مشکی است. از کاربردهای این کابل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اتصال مشترکین به پست توزیع مخابرات
  • نصب بر روی دیوار در فضای باز
  • نصب روی تیر در فواصل کوتاه

کابل ارتباطی فویل مسی ساده

کابل مخابراتی مسی کانال ژله‌ای

این کابل‌ها مبرای نصب در کانال مناسب هستند. به همین دلیل به صورت فیلد ژله‌ای تولید می‌شوند تا توسط جوندگان در کانال‌ها آسیب نبینند. همچنین ساختار ژله‌ای این کابل محافظ خوبی در برابر رطوبت است. از آنجایی که این کابل‌ها بدون پوشش هستند، گزینه مناسبی برای دفن مستقیم در خاک نخواهند بود. کاربرد دیگر این کابل‌ها عبارتند از:

  • نصب در کانال
  • در خطوط مخابراتی درون شهری
  • اتصال مراکز مخابراتی

کابل مخابراتی خاکی ژله فیلد

کابل مخابراتی خاکی ژله فیلد

کابل مخابراتی ژله فیلد خاکی از دو عایق، ورق آلومینیومی و زره محافظ تولید می‌شود. این کابل به دلیل داشتن زره محافظ از استحکام مکانیکی قابل قبولی برخوردار است و برخلاف کابل ژله‌ای، انتخاب خوبی برای نصب مستقیم در خاک است. از این کابل‌ها برای موارد زیر استفاده می‌شود:

  • انتقال خطوط اصلی تلفن در نزدیک
  • انتقال خطوط اصلی تلفن در دور دست

انتقال خطوط اصلی تلفن

کابل فیبر نوری زمینی

این نوع کابل معمولا دارای دو لایه روکش پلی اتیلن بوده و مجهز به نوار جاذب رطوبت است. در واقع به جای استفاده از ژله از نوارهای جاذب رطوبت استفاده می‌شود که مقرون به صرفه‌تر خواهد بود. بدلیل آنکه این کابل‌ها عموماً در شبکه‌های زیرساختی شهری و بین شهری استفاده شده و در زمین مدفون می‌شوند، باید از دو لایه روکش ساخته شوند تا در برابر عواملی مانند سیل و زلزله محافظت خوبی از خود نشان دهند. 

 

زلزله

کلام آخر

کابل مخابراتی زمینی برای دفن در زمین طراحی و ساخته می‌شود. بنابراین شرایط لازم برای اجرا در داخل زمین را دارد. این کابل دارای مزایا و معایب مختص به خود است و کاربردهای انتقال نیرو از مکانی به مکان دیگر استفاده می‌شود. همچنین به دلیل تکنولوژی‌های ساخت، می‌توان کابل زمینی را به کابل ارتباطی فویل مسی ساده، کابل مخابراتی مسی کانال ژله‌ای، کابل مخابراتی خاکی ژله فیلد و کابل ارتباط نوری زمینی تقسیم کرد. برای خرید کابل مخابراتی باکیفیت می‌توانید با تیم پشتیبانی و فروش «آلیس صنعت» تماس بگیرید.  

سبد خرید