کابل هوایی نوعی کابل برق است که جهت انتقال جریان الکتریکی از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده میشود. تنها تفاوت در این است که این کابل در فاصلهای از زمین و در ارتفاع مشخصی نصب میشود. کابلهای هوایی دارای هادی از جنس مس و آلومینیوم است و از لحاظ ساختار به دو دسته کابل روکشدار و بدون روکش تقسیم میشوند. این کابلها بیشتر برای کاربردهای مخابراتی و تلفن استفاده میشوند. اگر قصد خرید کابل مخابراتی هوایی را دارید، بهتر است برای شناخت بیشتر این نوع کابل با ما همراه باشید.
کابل هوایی چیست؟
کابلهای هوایی برای انواع مختلف انتقال الکترونیکی به خصوص حوزه مخابرات استفاده میشوند و معمولاً با استفاده از قطبهای برق در بالای سطح زمین معلق هستند. این قطبها گاهی اوقات به عنوان یک خط برق هوایی توصیف میشود. کابل هوایی ممکن است برای حمل سیگنالهای الکترونیکی مانند ارتباطات تلفنی، خدمات کابلی و حتی به عنوان بخشی از سیستم توزیع برق استفاده شود.
کابل هوایی معمولاً در هنگام قرار گرفتن در معرض هوای آزاد، کاملاً عایق شده است. بسیاری از مناطق شهری به استفاده از کابل هوایی برای تعدادی از عملکردهای مختلف متکی هستند. استراتژی استفاده از خطوط کابل هوایی را میتوان به اوایل قرن نوزدهم، زمانی که استفاده از تلگراف رایج شد، ردیابی کرد. پس از اختراع تلفن و ظهور خدمات برق مسکونی، کابل مخابراتی هوایی با استفاده از قطبها برای معلق نگه داشتن کابلها در بالا در دسترسی قرار گرفتند. همانطور که تلویزیون کابلی در نیمه دوم قرن بیستم محبوبیت بیشتری پیدا کرد، بسیاری از شرکتهای مخابراتی نیز شروع از کابلهای هوایی استفاده کردند.
مزایای کابل هوایی
کابل هوایی یک مفهوم نوآورانه برای توزیع برق است. کابل ولتاژ پایین در اینجا نقش مهمی ایفا میکند. این کابل با کاهش هزینه نصب، نگهداری و بهره برداری، ایمنی و قابلیت اطمینان بالاتر، تلفات توان کمتر، ثبات در تنظیم ولتاژ و اقتصاد نهایی سیستم را ارائه میدهد. فواید استفاده از کابل هوایی به شرح زیر هستند:
نصب آسان و ایمن
این سیستم برای توزیع برق با شرایط نصب سریع ایده آل است و به ویژه برای نصب در مناطق تپهای، جنگلهای انبوه، مناطق ساحلی و غیره بسیار عالی خواهد بود. کابل هوایی بهترین انتخاب برای توزیع برق در مناطق شهری پرتراکم است. در این مناطق امکان نصب کابلهای زمینی وجود ندارد. همچنین از برق گرفتگی تصادفی توسط عایق کابل جلوگیری میشود. خطوط کابل مخابراتی هوایی به معنای زمان ، خرابی کمتر و محیط کار ایمن است که منجر به نصب سریع میشود. در صورتی که از خطوط ABC با کیفیت به جای سیم باز استفاده شود، کابلهای هوایی بسیار قابل اعتماد هستند و عایق آنها برای مقاومت در برابر گرما، سرما و نور شدید خورشید ساخته شدهاند. هیچ خطری در کار روی کابل برق وجود ندارد و عایق باعث کاهش تعداد اتصالات کوتاه، اضافه ولتاژ و سوختگی ترانسفورماتور ناشی از رعد و برق میشود.
مقرون به صرفه بودن
نصب کابل زیرزمینی در مقایسه با خطوط کابل زمینی هزینه و تلاش کمتری نیاز دارد. بنابراین سیستم کابل هوایی یک مزیت متمایز و مقرون به صرفه را ارائه میدهد. همچنین از آنجایی که کابلها به وضوح قابل مشاهده هستند، میتوان عیوب آنها را به سرعت و با سهولت تشخیص و رفع کرد. کابل هوایی در مقایسه با کابل زمینی به حفاری زمین نیازی ندارد و در نتیجه شرایط نصب آنها با هزینه کمتری همراه است.
انتقال برق در مسافتهای طولانی
خطوط انتقال نیرو قطعا یکی از مهمترین بخشهای شبکه تامین برق شهری است. انتقال برق تولیدی از منابع به مراکز مصرف و ارتباط بین استانها و مهمترین مراکز مصرفی دیگر به خطوط کابل هوایی نیاز دارد. بنابراین بخش مهمی از توجه و سرمایه گذاری صنعت برق بر نوسازی و نگهداری انتقال و توزیع برق از طریق خطوط هوایی است. به ویژه در شهرهای کوچک و روستاها، خطوط کابل هوایی بهترین سرمایه گذاری برای انتقال برق در مسافتهای طولانی است.
بهره وری در شبکه انتقال برق
اهمیت انتقال انرژی الکتریکی برای بهره وری بیشترغیر قابل انکار است. با توجه به ظرفیت شبکه و البته در مسیر توسعه، ایران نیاز روزافزونی به ساخت خطوط انتقال هوا با کیلو ولت بالا دارد. همچنین ارائه خدمات فنی و مهندسی در زمینه نقشه برداری، راهسازی، فونداسیون و ساخت و نصب دکلهای انتقال و سیم کشی به صورت موردی در پروژههای زیربنایی بخشی از مجموعه متنوع خدمات در این زمینه هستند. همین امر به بهره وری بیشتر در شبکه انتقال برق منجر میشود.
انواع خطوط انتقال هوایی بر اساس سطح ولتاژ
خطوط انتقال بر اساس سطح ولتاژ به چند دسته زیر تقسیم میشوند:
- خطوط ولتاژ پایین: برای ولتاژهای پایینتر از هزار ولت که برای انتقال انرژی به مصرف کنندههای خانگی و تجاری کوچک کاربرد دارد.
- خطوط ولتاژ متوسط (توزیع): برای ولتاژهای بین 1 تا 33 کیلو ولت که برای توزیع نیرو در مناطق شهری یا روستایی کاربرد دارد.
- خطوط ولتاژ بالا (فوق توزیع): برای ولتاژهای بین 33 تا 132 کیلو ولت که برای خطوط انتقال میانی کاربرد دارد.
- خطوط ولتاژ خیلی بالا (انتقال): برای ولتاژهای بین 132 تا 800 کیلو ولت که در خطوط انتقال طولانی (مسافت زیاد) کاربرد دارد.
انواع کابل هوایی
دو دسته از انواع کابل مخابراتی هوایی وجود دارند که شامل موارد زیر هستند:
کابل هوایی مسی
کابلهای هوایی مسی معمولاً کابل کشیهای مخابراتی مورد استفاده قرار میگیرند. این کابلها هوایی از جنس مس هستند و اغلب با رنگ روکش طوسی شناخته میشوند. کابل هوایی مسی رسانایی بالایی دارد و استحکام کششی آن زیاد است. کابل هوایی در تعداد زوجها و سطح مقاطع گوناگونی تولید و به بازار عرضه میشود. کابل هوایی مسیر به صورت مهاردار عرضه میشود که در سیستمهای مخابراتی کاربرد دارد.
کابل هوایی آلومینیومی
کابلهای هوایی آلومینیومی به صورت روکشدار و هادی لخت تولید میشوند. نوع روکشدار در دسته کابلهای خودنگهدار قرار میگیرند. کابلهای خودنگهدار برای انتقال برق در خطوط توزیع کاربرد دارند. این کابلها قیمت کمتری نسبت به کابلهای مسی دارند. کابلهای هوایی آلومینیومی روی تیرهای برق نصب میشوند. کابلهای هوایی هادی لخت در سه کلاس زیر تولید و به بازار عرضه میشوند:
- هادی هوایی ACSR
- هادی هوایی ACC
- هادی هوایی AAAC
تفاوت کابل هوایی و زمینی مخابراتی
هنگامی که استراتژی کابل هوایی در یک منطقه مسکونی یا منطقه تجاری به کار گرفته نمیشود، رویکرد جایگزین استفاده از کابلهای زیرزمینی است. از تفاوت کابل هوایی و زمینی مخابراتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت خطوط کابلهای زمینی گرانتر از کابلهای هوایی است.
- کابلهای هوایی برای حمل ولتاژ بالاتر بهتر است.
- کابلهای هوایی دارای قطر کمتر هادی بهتر است.
- امنیت کابلهای زمینی بیشتر از کابلهای هوایی است.
- عیب یابی، تعمیر و نگهداری کابلهای هوایی راحتتر است.
کلام آخر
کابل مخابراتی (تلفن) هوایی همانطور که از نامش پیداست برای انتقال انرژی الکتریکی روی زمین و در ارتفاع مشخصی نصب میشود. استفاده از این کابل مزایای زیادی دارد و میتوانند برای پروژه انتقال نیرو در مناطق شهری و بین شهری بهترین گزینه ممکن باشد. خطوط کابل هوایی بیش از 80 درصد از کل خطوط انتقال برق کشور را تشکیل میدهد. به همین دلیل، استفاده از بهترین و باکیفیتترین کابل هوایی مخابراتی مهم است زیرا به بهبود روند برق رسانی کمک شایانی میکند. برای خرید انواع کابل مخابراتی با تیم فروش «فروشگاه سیم و کابل آلیس صنعت» تماس بگیرید.